Wil je meer informatie over de kwaliteit van een stof? Vraag in de winkel dan naar de Martendale score van de stof. De Martendale toont aan hoe slijtvast een stof is. Voor deze test wordt een apparaat gebruikt dat druk zet op de stof en vervolgens een roterende slijtbeweging maakt. In sommige winkels is de Martendale op de achterzijde van de stof weergegeven.
Het resultaat van de test wordt uitgedrukt in het aantal slijtbewegingen dat het apparaat maakt voordat er drie draden zijn gebroken. Hoe hoger de Martendale-score, hoe slijtvaster de stof is. Daarnaast staat de hoogte van de Martendale gelijk aan het aantal zituren. Een Martendale score van 25.000 is het minimale wat ik aanraad voor een meubel bij normaal gebruik.
Ook is het verstandig om naar de lichtechtheid van de stof te kijken. Sommige stoffen kunnen beter tegen zonlicht en zullen dus minder snel verkleuren dan andere stoffen. De lichtechtheid van een stof geeft aan in welke mate de kleur wordt beïnvloed door zonlicht. Een stof met een goede lichtechtheid blijft beter en langer op kleur dan een stof met een slechte lichtechtheid. Zoek je een fauteuil bij een zonnig raam? Dan adviseer ik altijd naar de lichtechtheid van de stof te kijken.
Een bank in een lichte tint zal uiteraard minder snel zichtbaar verkleuren als deze in de zon staat dan bijvoorbeeld een donkerblauwe bank op diezelfde plaats.
De slijtvastheid aangegeven in Martendale zegt helemaal niets over de mate van pilling. Pilling is de pluisvorming die ontstaat als garen en vezels zich ophopen. Om te testen hoe makkelijk een stof pilt wordt dezelfde machine gebruikt als voor de Martendale test, alleen dan zonder druk uit te oefenen tijdens het draaien.
De waarschijnlijkheid dat een stof gaat pillen wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor zeer waarschijnlijk en 5 voor zeer onwaarschijnlijk.
Zodra jij je nieuwe bank thuis geleverd krijgt kan er in de eerste dagen na gebruik minimale pilling ontstaan ondanks je voor een stof gekozen hebt die niet snel zal gaan pillen. Dit komt door de losse vezeltjes die nog op de stof aanwezig zijn.
Tijdens het gebruik ontstaat er wrijving op de stof waardoor de losse vezeltjes zich kunnen gaan ophopen.
Mijn advies is dan ook: trek de pilling niet uit de stof, maar koop een pilmachine! De pillmachine scheert als het ware de pilling van de stof zonder de stof te beschadigen.
Voordat je voor een bepaalde stof kiest is het dus belangrijk om rekening te houden met eventuele huisdieren, de slijtvastheid, de lichtechtheid en de mate van pilling van de stof. Bepaal eerst hoe en waar je een meubelstuk gaat gebruiken. Vervolgens kun je bepalen waar de stof aan moet voldoen.
Heb jij een hond, kat of een ander huisdier met nageltjes houdt dan rekening met de grofheid van de stof die je uitkiest voor je nieuwe bank of fauteuil. Hoe grover de stof is, hoe makkelijker er een nageltje van jouw huisdier in de stof kan blijven haken en hierdoor kan er een lusje ontstaan.
In sommige gevallen kun je een lusje weer makkelijk terug in de stof steken en is er niets meer van te zien. Maar dat ligt echt aan het soort stof en aan de dikte van de draad. Heb je een grove stof met een dikke draad dan is de kans groot dat de draad niet is gebroken en kun je het lusje netjes terugsteken. Is het een grove stof met een dunne draad dan is de kans aanzienlijk dat de draad gebroken is, de lus niet meer terug gestoken kan worden en de ''schade'' altijd te zien zal zijn.