Lange woonkamer: zo doorbreek je hem!

Ga voor lichte kleuren in je woonkamer

Misschien wel de snelste truc is het maken van een art wall om de lange muur te doorbreken. Je kunt er al je creativiteit in kwijt, je mooiste foto’s krijgen er een plekje en het is ook nog eens dé manier om je huis persoonlijker te maken. Tegenwoordig zijn er vele sites waarop je zelf je schilderijen samen kunt stellen, of al een compleet setje schilderijen kunt aanschaffen! Ideaal als je het mij vraagt.

Art wall

Let's go!

wissel de vormen af

Een zeer effectieve manier voor het inrichten van een lange smalle woonkamer en tegelijkertijd de woonkamer te doorbreken, is door middel van verschillende vormen en materialen. Wissel ronde, vierkante en rechte vormen met elkaar af en creëer zo een speels en spannende uitstraling. De verschillende materialen zorgen ook voor een open en ruimer effect. Gebruik bij voorkeur wel een kleur en materialen palet zodat er een mooie eenheid ontstaat in de ruimte en alles mooi samenkomt. Hoe meer eenheid je creëert hoe rustiger de ruimte zal aanvoelen.

Wat ook nog een hele mooie oplossing is om de lange woonkamer te doorbreken, is door een lang meubel op maat te laten maken die verschillende functies heeft.

Denk aan een tv meubel dat overloopt in een eetbank! In het midden van het meubel kun je een sfeervolle haard realiseren om het meubel op een subtiele manier te breken.Plaatst een ovale eettafel bij de op maat gemaakte eetbank en jij hebt een eyecatcher van een meubel in je ruimte staan!

TIP: Ook met een kleurvlak op de muur kun je een accent creëer waar alle aandacht naartoe getrokken wordt. Dit kan ook een kleurvlak achter de eethoek zijn dat doorloopt op het plafond!

TIP: Een andere manier die goed werkt bij een lange woonkamer is door langs een lange muur een lang dressoir te plaatsen. Door de muur van de lange smalle woonkamer zo in te richten benadruk je de lengte en ontstaat een ruimtelijker gevoel. 

plaats een scheidingswand

Glas is ideaal als scheiding tussen verschillende ruimtes of juist om één grotere ruimte te verdelen in verschillende stukken. Met een glazen scheidingswand in de woonkamer creëer je meerdere ruimtes met ieder hun eigen functie. En het grote voordeel van een glazen scheidingswand: licht.  Want waar een normale wand vaak de inval van het licht blokkeert, is dit met transparant glas niet het geval. Zo behoud je de verbinding tussen de kamers en lijkt de ruimte zelfs groter. Zonder dat het donker wordt.

Gebruik je de glazen wand alleen om de woonkamer op te delen in verschillende ruimtes? Door het midden open te laten loop je er gemakkelijk doorheen. Maar je kunt ook kiezen voor een glazen wand met deur. De enige vraag is dan nog: ga je voor een schuifdeur of twee klapdeuren?

Donkere kleuren, zorgen ervoor dat je langwerpige woonkamer niet alleen lang oogt, maar zorgen er ook voor dat je het alleen een stuk kleiner lijkt. Het is daarom verstandig te kiezen voor lichtere kleuren. Vooral wanneer je een relatief smalle woonkamer hebt. Wil je naast lichte kleuren toch wat meer kleur in je woonkamer, dan kun je kiezen voor enkele accenten. Zo kun je kiezen voor een beige tint in combinatie met een accentkleur.

Deze accenten kun je terug laten komen in een poefje, accessoires, een mooie vaas of fauteuil. Kies bijvoorbeeld voor een zwart  ornament op voet voor op je dressoir of een prachtige gekleurde vaas met een bos verse of kunstbloemen. Door de basis rustig te houden, kun je door het aanbrengen van accentkleuren zorgen voor een erg mooi effect.

Licht is ontzettend belangrijk, vooral bij het inrichten van een lange woonkamer lijkt deze al snel een stuk donkerder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een vierkant woonkamer, is het belangrijk rekening te houden met het plaatsen van je meubels. Bij een langwerpige woonkamer is de lichtinval namelijk een stuk minder. Deze lichtinval wordt daarnaast ook nog eens verder afgebroken door je meubels.

Verlichting zorgt voor een groot deel voor sfeer in ons huis. Je kunt er daarom voor kiezen om een tafellamp op je dressoir te zetten, maar ook een gave hanglamp boven de eettafel is enorm populair. Plaats een unieke vloerlamp naast de bank en hang mooie wandlampen op op plekken waar het nog iets te donker is. 

Kies voor een op maat gemaakt meubel

Zorg voor voldoende licht in de kamer