ZO MAAK JE DE PERFECTE SPEELPLEK VOOR JOUW KINDJE

speelhoek in de woonkamer

Wanneer je niet de ruimte in huis hebt om een speelkamer in te richten, kan je ook een speelhoek maken. Denk aan een speelhoek in de woonkamer, zodat je kindje zich gezellig bij jou in de buurt kan vermaken. Zet bijvoorbeeld een laag bureautje neer waar je kind aan kan knutselen of spelen. Een lage boekenkast of opbergkast helpt hem/haar om zelf zijn speelgoed te pakken en terug te zetten. Plaats een leuk poefje bij het meubel waaraan hij/zij kan zitten en hang een leuk schilderij en/of lampje op. Zo komt het hoekje steeds meer tot leven!

In een speelkamer mag het af en toe best rommelig zijn. Dat is een teken dat je kindje heerlijk gespeeld heeft. Toch is het fijn om aan het einde van de dag het speelgoed op te kunnen ruimen zodat het allemaal weer netjes is voor de volgende dag. Daarvoor heb je genoeg opbergruimte nodig.

Het is handig om een kast in de kamer te zetten met verschillende bakken of manden erin. Zo kan je het speelgoed van je kindje sorteren en raakt hij/zij minder snel iets kwijt. Ook kan je een mooie speelgoedkist kopen met bijvoorbeeld zijn of haar naam erop om het speelgoed in op te bergen.

zorg voor genoeg opbergruimte

Let's play!

waarom een speelkamer?

Een speelkamer is een fijne plek in huis voor je kindje. Hier heeft hij/zij  de ruimte en de vrijheid om te spelen, te knutselen, te lezen en niet vergeten, waar hij/zij rommel kan maken! 

Wanneer je kindje in een speelkamer kan spelen, zorgt dit voor minder rommel in de rest van je huis. Ook zorgt het ervoor dat de slaapkamer van je kindje een rustige plek blijft, waar hij/zij minder afgeleid wordt door het speelgoed. Dit kan hem/haar helpen om beter te slapen.

hoe richt je de speelkamer in?

De speelkamer of speelhoek moet een gezellige, maar ook veilige plek zijn om te spelen. Planten zien er bijvoorbeeld erg gezellig en sfeervol uit, maar zijn niet altijd veilig voor je kindje. Gebruik je een hoge kast om het speelgoed van je kind in op te bergen? Zet deze dan vast aan de muur, zodat hij niet om kan vallen.

Plaats ook een dressoir waar ze zelf de kastdeurtjes van open kunnen maken, zo kunnen ze zelf hun speelgoed pakken en weer opbergen! Goed voor de ontwikkeling. ;)

Hang ook leuke kinderschilderijen en plankjes op om de kamer meer sfeer en gezelligheid te geven. Vergeet ook zeker niet een leuk speelkleed waarop ze kunnen spelen, zoals op de foto!

TIP: In een speeltent kan je kindje zich even terugtrekken in zijn/haar eigen wereldje. Leg er kussens en plaids in, zodat hij/zij heerlijk kan ontspannen.

TIP: Een krijtmuur haalt de kunstenaar in je kindje naar boven. Is zijn kunstwerk klaar? Dan is het met een doek en een beetje water zo verwijderd, waarna hij een nieuwe kan maken.